“Zlato sjevera” privlači ljude od prapovijesnog doba. Trljanjem jantar postaje električno negativan, pa ljudi od davnina vjeruju u njegove magične moći. Stari su Grci jantar nazivali electrum po sjevernom otočju Elektrides, odakle je jantar stizao u Grčku. Tako i naziv pojma elektriciteta potječe od grčkog naziva za jantar koji je imao ovo svojstvo.
Naziv jantar potječe od litavskog i kasnije ruskog naziva. Drugi je naziv ćilibar turskog podrijetla, a znači onaj koji privlači slamu, zbog svojstva elektriciteta.
Jantar
Uz nastanak jantara vezani su brojni mitovi. No jantar je amorfna fosilna stvrdnuta smola tercijarno crnogoričnog podrijetla. Stara je više desetaka milijuna godina pa se u komadima jantara mogu naći zarobljeni različiti organski ostatci biljaka i životinja tog vremena. Ovo je pomoglo paleontolozima u identifikaciji više tisuća izumrlih vrsta.
Osim fosilnih smola sadrži i jantarnu kiselinu te eterično ulje. Stoga gorenjem otpušta ugodan miris. U prirodi se nalazi u zrnatom ili gomoljastom obliku.
Razlikujemo više od 350 vrsta jantara, najčešće žute, ali i smeđe i crvene boje. Vrlo je rijedak modar, zeleni ili crni jantar.
Baltički jantar (zlatno smeđe boje) je najpoznatija vrsta još od brončanog doba.
Ovo je najcjenjenija vrsta zbog najvećeg postotka jantarne kiseline.
U davna vremena na sjeveru Europe nije bilo dovoljno nalazišta metala, pa je jantar bio svojevrsno sredstvo plaćanja.
Odatle potječe naziv zlato sjevera.
U brončano i željezno doba bio je jako tražen, pa je nastao trgovački jantarni put od Baltika do Sredozemlja.
Na Mediteranu se više upotrebljavao crvenkasto-smeđi jantar podrijetlom iz Sirije, Sicilije ili Francuske.
Baltički jantar (zlatno smeđe boje) je najpoznatija vrsta još od brončanog doba. Ovo je najcjenjenija vrsta zbog najvećeg postotka jantarne kiseline.
U davna vremena na sjeveru Europe nije bilo dovoljno nalazišta metala, pa je jantar bio svojevrsno sredstvo plaćanja. Odatle potječe naziv zlato sjevera.
U brončano i željezno doba bio je jako tražen, pa je nastao trgovački jantarni put od Baltika do Sredozemlja.
Na Mediteranu se više upotrebljavao crvenkasto-smeđi jantar podrijetlom iz Sirije, Sicilije ili Francuske.
Čovjek i jantar
Od prapovijesti jantaru su pripisivana zaštitnička, natprirodna i ljekovita svojstva. Njegov se nastanak u mitologijama često pripisivao božanskom utjecaju.
U prvom tisućljeću nastala su brojna središta trgovine i obradbe jantara na području obala Jadranskog mora. Jantarni nakit u Hrvatskoj pronađen je u grobovima Japoda i Liburna. Rimski car Neron obnovio je jantarni put od Baltika do Akvileje (sj. Jadran).
U srednjem vijeku vrijedio je poput dragog kamenja pa je postupno nestajao iz masovne uporabe.
U renesansi i baroku posebni majstori izrađivali su jantarne predmete za kraljeve.
Od kraja XVIII. pa do početka XX. st. njegova se uporaba postupno smanjivala. U modu se ponovo vratio početkom XX. stoljeća.
I danas, iako službeno nedokumentirana, pripisuju mu se brojna ljekovita i iscjeliteljska svojstva. U kineskoj tradicionalnoj medicini jantarov se prah koristi u liječenju epilepsije.
Osim za izradu nakita i ukrasnih predmeta, služi i kao izolacijski materijal te za proizvodnju specijalnog laka.
Čovjek i jantar
Od prapovijesti jantaru su pripisivana zaštitnička, natprirodna i ljekovita svojstva. Njegov se nastanak u mitologijama često pripisivao božanskom utjecaju.
U prvom tisućljeću nastala su brojna središta trgovine i obradbe jantara na području obala Jadranskog mora. Jantarni nakit u Hrvatskoj pronađen je u grobovima Japoda i Liburna. Rimski car Neron obnovio je jantarni put od Baltika do Akvileje (sj. Jadran).
U srednjem vijeku vrijedio je poput dragog kamenja pa je postupno nestajao iz masovne uporabe.
U renesansi i baroku posebni majstori izrađivali su jantarne predmete za kraljeve. Od kraja XVIII. pa do početka XX. st. njegova se uporaba postupno smanjivala. U modu se ponovo vratio početkom XX. stoljeća.
I danas, iako službeno nedokumentirana, pripisuju mu se brojna ljekovita i iscjeliteljska svojstva. U kineskoj tradicionalnoj medicini jantarov se prah koristi u liječenju epilepsije.
Osim za izradu nakita i ukrasnih predmeta, služi i kao izolacijski materijal te za proizvodnju specijalnog laka.
Nakit od jantara
Jantar poliranjem dobiva jedinstveno lijep sjaj.
Jedinstvenom pojavnošću te osjećajem koji vlasnika izravno dovodi u vezu s prirodom, estetika nakita od jantara uvijek plijeni svojom izvedbom.
Od amuleta, perli i raznih figurica neolitika, nakit od jantara je do danas promijenio brojna dizajnerska rješenja.
No upravo čarobna vizualna struktura transparentne nepravilne smole detalj je na koji ne ostajemo ravnodušni.
Nakit od jantara se tradicionalno poklanja za 10. godišnjicu ljubavne veze ili braka.
Kako prepoznati pravi jantar
Najčešći materijali koji se koriste za izradu nakita sličnog jantaru su celuloid, kopal, staklo, kazein i fenolna smola.
Kopal je znatno mlađa smola iz srednje Amerike i istočne Afrike. Razlikujemo ga od jantara prema boji. Jantar ima znatno gušću i tamno zlatniju boju. Kopal može biti izrazito svijetlo žute boje ili bezbojan. Topljenjem otpušta manje intenzivan, slatkast miris.
Zabodemo li tanku ugrijanu iglu u jantar, osjetit ćemo aromatičan miris smole. To je najsigurniji način za razlikovanje od plastičnih ili staklenih krivotvorina. Fenolna smola ima vrlo sličan oblik i boju jantaru, no gorenjem ne otpušta smolasti miris.
Kako prepoznati pravi jantar
Najčešći materijali koji se koriste za izradu nakita sličnog jantaru su celuloid, kopal, staklo, kazein i fenolna smola.
Kopal je znatno mlađa smola iz srednje Amerike i istočne Afrike. Razlikujemo ga od jantara prema boji. Jantar ima znatno gušću i tamno zlatniju boju. Kopal može biti izrazito svijetlo žute boje ili bezbojan. Topljenjem otpušta manje intenzivan, slatkast miris.
Zabodemo li tanku ugrijanu iglu u jantar, osjetit ćemo aromatičan miris smole. To je najsigurniji način za razlikovanje od plastičnih ili staklenih krivotvorina. Fenolna smola ima vrlo sličan oblik i boju jantaru, no gorenjem ne otpušta smolasti miris.
Još neka od svojstava pravog jantara su:
- jantar je lagan i topao/mlak na dodir
- ima uobičajene male pukotine ili zračne mjehuriće
- strukturni su mu grozdovi različite veličine
- zbog male gustoće pluta u vodi
- trljanjem stvara elektricitet kojim privlači sitnu prašinu, tanki papir ili dlaku/kosu
- relativno mekan, ali grebanje jantara noktom ne ostavlja tragove na površini
- pod ultraljubičastom žaruljom mijenja boju u plavu ili zelenu
- zagrijavanjem nestaju mjehurići i struktura postaje kompaktnija
- nema okusa
- aceton ne otapa pravi jantar – na kopalu ostavlja bijelu mrlju, a plastiku topi
- neke vrste imaju izraženo svojstvo fotoluminiscencije
Održavanje jantara
Nakit od jantara je vrlo osjetljiv i traži pažljivo rukovanje. Lako se ogrebe, vrlo je osjetljiv na kemikalije, kiseline, parfeme i alkohol. Može se zapaliti izravnim plamenom.
Za čišćenje se koristi blagi sapun, hladna voda i meka pamučna tkanina. Peći, topla voda i ultrazvučni uređaji mogu ga oštetiti.
Najbolje je spremanje jantara umotanog u krpu odvojeno od ostalog, otpornijeg nakita.
Ne nositi jantarni nakit tijekom vježbanja ili sporta. Ne prskati parfem na vaš nakit. Za vraćanje sjaja dovoljno ga je lagano protrljati mekom pamučnom tkaninom s maslinovim uljem.
Održavanje jantara
Nakit od jantara je vrlo osjetljiv i traži pažljivo rukovanje. Lako se ogrebe, vrlo je osjetljiv na kemikalije, kiseline, parfeme i alkohol. Može se zapaliti izravnim plamenom.
Za čišćenje se koristi blagi sapun, hladna voda i meka pamučna tkanina. Peći, topla voda i ultrazvučni uređaji mogu ga oštetiti.
Najbolje je spremanje jantara umotanog u krpu odvojeno od ostalog, otpornijeg nakita.
Ne nositi jantarni nakit tijekom vježbanja ili sporta. Ne prskati parfem na vaš nakit. Za vraćanje sjaja dovoljno ga je lagano protrljati mekom pamučnom tkaninom s maslinovim uljem.